Dividen ASB 2011 dan pengiraan


DIUMUMKAN,

 KUALA LUMPUR: Amanah Saham Nasional Berhad (ASNB) anak syarikat Permodalan Nasional Berhad (PNB) mengumumkan agihan pendapatan sebanyak 7.65 sen seunit dan bonus 1.15 sen seunit bagi tahun kewangan berakhir 31 Disember 2011.

Agihan pendapatan berkenaan lebih tinggi berbanding tahun lalu yang sebanyak 7.50 sen seunit.

Pemegang unit boleh mengemaskinikan buku pelaburan mulai 3 Januari 2012.

Jumlah 8.8% bagi tahun 2011. Naik 0.05% je pun. :(

Saya percaya ramai yg buat loan asb. Sebagai contoh untuk loan asb 100K. Jumlah dividen yang diperolehi ialah RM7,650. Untuk kira bonus agak complicated sikit, sebab berdasarkan purata baki minimum 120 bulan yg lepas. Kalau baru start loan Jan 2011, maka dapat lah bonus 12×100,000/120 * 1.15% = RM115.00. Jadi jumlah semuanya RM7,765.00.

Okeh enjoy! Sumber berita

About these ads

9 thoughts on “Dividen ASB 2011 dan pengiraan

  1. kalau asb haram…tak ke gaji org keje kerajaan juga haram…(subahat)..

    dah Majlis Ulama Malaysia kata harus..kira ok lah…kalau rasa tak suka…tak yah la masuk..masuk je Tabung Haji.

    anyway..8.8% tu utk org yg dah labur 10 tahun ke atas. yang baru masuk, bonus tu sikit je dari 1.15 sen. (jumlah bulan/120*1.15).

  2. tapi pelik la. Tahun 1998 ekonomi gawat pun dividen boleh sampai 8.00% + bonus 2.5% = 10.5%.
    Kalau nak kira ekonomi kita tahun ni jauh lebih baik berbanding 1998. Tapi dividen ASB 2011 jauh lebih rendah.

    mcm ada something yang x kena.. konpius2… :(

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s