Sensitivity and sensitive issue


In medicine, sensitivity of a test means positivity in disease. For example if serum antinuclear antibody (ANA) has 100% sensitivity for Systemic Lupus Erythematosus(SLE); which means a negative serum ANA excludes SLE. The use of a test with 100% sensitivity is best used to screen for disease and excludes the disease when the test is negative.

But you already know positive serum ANA does not confirm SLE (DDx: Rheumatoid arthritis, Progressive Systemic Sclerosis).

To calculate the sensitivity of a test; one has to divide TRUE POSITIVE with a total of TRUE POSITIVE plus FALSE NEGATIVE.

Disease No Disease
Positive test True positive False positive
Negative test False Negative True Negative

But that’s not what I want to talk about here.image

The Bar Council of Malaysia recently organized a forum to talk about “Memeluk Islam”. A catchy one, and it’s better than “Keluar Islam” anyways.

I am all for freedom of speech. And that includes “babi”, “pengkhianat” and “balik china” yelled by the angry protestors.

One thing I don’t understand. Why so serious? Why so sensitive?

 

You see, Muslims now are very easily provoked. And arrogant too. At some degree maybe hypocrites. They want to talk about all religious beliefs in the world but they would not let the non-Muslims talk about Islam. You talk, I angry. I am very sensitive. Don’t challenge the religious harmony in this country.

Is there any religious harmony in the first place?

In the West, Muslims sign petitions to protest, have dialogues and forums about their rights in the Western world. But when Muslims are dominant such as Islam hadhari Malaysia, one religious forum can provoke so many. It’s not like any decent Islamic organization in Malaysia ever wanted to organize forum like this. But when non-Muslims step up to talk, Muslims go berserk.

 

This is insulting to Islam.

You see, in Qur’an, Allah clearly challenges the infidels to prove that the Qur’an, Islam and Muhammad are wrong, wrong and wrong. The protestors today obviously feared that Qur’an might be proven wrong by simple legal talk.

They, the protestors, have subconscious doubts about Islam.

If they think Islam is the most righteous religion, why fear simple talks?

 

It’s very touching to see Malay Muslims irregardless of political views protested today. That might be the sign that the UMNO-PAS talk has just bear its fruits, no? If they have a grand vision of eventually establishing an Islamic State, the issue of our relationship with the non-Muslim minority has to be addressed.

If we are not even willing to address, discuss and debate that issue, then I think we are better off abandoning our vision to establish an Islamic State altogether.

If we want to be taken seriously as Muslims, then its time that we become more proactive and open-minded in our approach to these issues, as opposed to being sensitive, reactive and regressive.

 

TAMBAHAN

1. Idealnya perbincangan sedemikian sebaik-baiknya diadakan dan dianjurkan oleh ulama. Malangnya berapa ramai ulama atau kumpulan ulama yang sanggup mendengar cerita-cerita dari golongan bukan Islam ini? Kalau orang Islam sendiri malas nak anjurkan forum terbuka sebegini, apakah hak kita untuk menghalang orang bukan Islam yang merangkumi 40% penduduk Malaysia untuk berbuat sedemikian?

2. Mindset. Bila orang bukan Islam nak bercakap pasal Islam, kita orang Islam dengan sombongnya cuba menghalang. Tapi boleh pulak kita orang Islam mengutuk orang Yahudi dan kristian bertalu talu seperti yg terdapat dalam sebahagian ceramah agama. 110 orang yang hadir kebanyakannya orang bukan Islam itu adalah disebabkan mindset orang Melayu Muslim itu sendiri. Walaupun forum itu belum bermula, mindset kita terus mengatakan bahawa forum itu mencabar agama Islam. Orang Islam Malaysia amat mudah untuk diprovokasi. Isu Islam semuanya jadi sensitif. Bila Islam itu sensitif, masih relevankah dakwah?

3. Di dalam Quran sendiri Allah mencabar orang yg meragui ayat-ayat suci-Nya untuk membuat ayat-ayat yang lebih baik dari Kalam Allah. Yang menyahut cabaran itu semuanya gagal. Kenapa? Islam itu agama yang benar. Kalau kita betul-betul yakini islam itu agama yg benar, kenapa perlu kita takut minah-minah sembang kosong meluahkan perasaan hati atas pentas? Islam boleh digugat sebegitukah? Orang yang protes tak mahu Islam dicabar itu ada “subconscious doubt” dalam kepercayaannya pada Islam sendiri.

 

**Tambahan di atas saya sudah poskan di blog Pemuda PAS Wilayah Persekutuan, tapi nampaknya masih belum diluluskan. Sementara tu,saya letak di sini saja.

Advertisements

2 thoughts on “Sensitivity and sensitive issue

 1. Tambahan lagi di blog pemuda PAS wilayah:

  Forum-forum yg dilaksanakan lebih baik bersikap terbuka daripada tertutup. Apabila ia dibuka, media akan buat liputan dan rakyat akan melihat dan mendengar. Apa-apa yg diperkatakan oleh ahli panel forum akan sebiji-sebiji diperhatikan. Jika ada yang mengeluarkan pendapat yg boleh mengguris hati mana-mana pihak, sudah tentu panel forum itu akan dihentam kemudian.

  Forum yang tertutup pula tidak memberi apa-apa kesan. Ia seolah-olah sembang kosong. Dan tiada siapa yang tahu apa yg diperkatakan dan diselesaikan. Kemungkinan lebih banyak kata-kata kesat di situ berbanding forum terbuka. Walaupun membuahkan hasil, saya pasti ramai rakyat Malaysia tidak mahu ketinggalan apa yg dibincangkan itu.

  Ya, memang orang Melayu Islam sensitif. Tapi tidaklah sensitif sebagaimana orang Arab jahiliah zaman Nabi Muhammad SAW dahulu apabila baginda memulakan dakwah secara terbuka. Orang Arab jahiliah amat sensitif, tetapi baginda tetap meneruskan dakwah.

  Walaupun baginda dicaci maki baginda tidak pernah berasa sensitif dan tidak pula menyuruh Umar al-Khattab membunuh orang yg memaki baginda itu.

  Bayangkan jika Rasulullah SAW masih hidup di zaman ini, apakah beliau akan lakukan demonstrasi juga?

  Masalahnya, kalau kita tidak memulakan forum sebegini sekarang, bila kita nak mula? Saya tahu forum setengah hari oleh majlis peguam tidak akan menghasilkan apa-apa yg besar pun untuk negara. Tapi tentunya ia titik permulaan. Adakah tuan mengharapkan satu forum boleh mengupas keseluruhan isu berkaitan sedangkan dakwah nabi Muhammad SAW pun memakan beberapa tahun.

  Isu-isu sensitif (yg saya rasakan tidaklah sensitif mana pun setelah diberitahu apa yg mereka bincangkan) ini amat penting juga untuk orang bukan Islam yg 40% minoriti itu. Minoriti yg sangat besar untuk kita pinggirkan hak mereka.

  Sensitiviti umat Islam perlu dibendung. Sensitiviti hanya memakan rasionalisme kita. Bila orang Islam sudah rasional, mereka boleh berforum tanpa apa-apa sentimen walaupun dengan orang yang terang-terangan mengkritik Islam.

  Dengan kata lain, saya setuju forum ini diperbanyakkan dan diadakan secara terbuka. Dan orang Islam mestilah aktif berforum juga.

 2. Tambah lagi:

  Ini mungkin pos terakhir saya di sini memandangkan esok atau lusa isu ini dah boleh jadi basi dan Tuan pun mempunyai banyak tanggungjawab sebagai wakil rakyat.

  Adalah tidak tepat untuk membandingkan sains dan sosial. Sains lebih berbentuk objektif. Dan orang ramai hanya mahukan jawapan saja daripada sains. Jika pakar saintis kata ubat sekian sekian boleh mengurangkan tekanan darah tinggi, apa lagi yg perlu dibahaskan oleh orang biasa? Kalau ada perbahasan pun hanya di kalangan para saintis sahaja. Di satu sudut yg lain, sosial dan cabang-cabangnya bersifat subjektif. Banyak tafsiran yg boleh dibuat berdasarkan satu permasalahan.

  Perkara2 yg melibatkan hukum dan akidah pun bersifat objektif juga. Tetapi apabila melibatkan hukum perundangan dan berkaitan penganut agama-agama lain, ia tetap perlu dibahaskan untuk kepentingan semua. Setahu saya PAS mahu sangat menubuhkan negara Islam. Jika mahu ditubuhkan negara Islam, isu-isu berkenaan non-Muslim di Malaysia tetap perlu dibahaskan. Kalau tidak mahu, lupakan saja cita-cita menubuhkan negara Islam itu.

  Pokok pangkalnya memang jawapan yg diperlukan. Tetapi wujudkah jawapan dalam persoalan-persoalan oleh non-Muslim itu?

  Tidak.

  Bukan kerana Islam tidak lengkap. Islam itu lengkap. Tetapi integrasi di antara Islam dan perundangan di Malaysia belum cukup kuat. Sains juga mempunyai integrasi dengan perundangan – dalam soal etika, patent, dll.

  Dan satu lagi, sensitif manakah forum itu? Walaupun mungkin hanya sejam saja bersidang, apa persoalan sensitif yg dibawakan selain bercerita tentang penderitaan mereka saja? Apakah boleh senang sesat akidah mendengar cakap-cakap mereka?

  Tuan boleh katakan kalau forum bersidang lebih lama, banyak kata kesat yg kemungkinan dihamburkan terhadap Islam. Ya, ada kebenarannya juga.

  Tetapi, membantah dan menghalang golongan dhimmi bersuara – hukum Allah-kah itu?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s