“Allah” by Christians


About 2 years ago, I wrote about this issue (but the issue wasn’t as hot then). You can read about it HERE. Now I am not going to discuss about this like a Muslim intellect or something. From my facebook profile picture, people can deduce that I am not a good Muslim. But I will have my say anyway.

Muslims can get confused – it makes me wonder sometimes, are Muslims really that mentally-challenged like the underdeveloped brain due to deficient thyroid hormone in their first years of life? Do Muslims really can get confused when suddenly some people say “Allah has child” or something? Where did our billions of RM for Pendidikan Islam, JAKIM, JAIS, IKIM, Islam Hadhari, building sekolah agama, madrasah, mosques, suraus, Kafa, Pafa, Tabika go if Muslims can still be confused about the oneness of Allah?

Threatened – Why must Muslims feel threatened? Allah is more commonly used by Muslims than any other religions, so by using the word “Allah”, shouldn’t the Christians feel threatened instead of us Muslims? If we want to ban the use of “Allah” for Christians, then we must ban the use of the word “God” by Muslims. Christians say “God the Father, God the Son and the holy spirit”. Since the Muslims also use the word “God”, won’t that be confusing too???

Arrogance – Christians in East Malaysia have been using the word “Allah” since forever. Why suddenly the Peninsulites want to dictate how the East Malaysians should worship God? In Peninsula, if we drive thru jalan kampung we can see a lot of mosques or surau, but in Borneo’s jalan kampung, there are lots of churches instead. But the orang kampung in Sabah and Sarawak are more open-minded and tolerant. The religious tension is basically felt more in Peninsula than East Malaysia. East Malaysians are more united whilst the Peninsulites show off their arrogance. Peninsula wouldn’t even dream of development without East Malaysia’s oil money.

God is ONE – God is only one. If we divide Gods into Islam God, Christian God, Hindu God, Jewish God, Buddhist God etc, we’re basically denying the oneness of God (the highest level of sin in Islam). In Islam, we believe in oneness of God (Allah), Muhammad as the prophet of Allah, the holy scripture of the Quran. Allah is the god to all – to the Muslims, to the Christians, to the Jews, to the Hindus, to the Buddhists, to the atheists etc – but we have different belief systems and we worship Allah differently. Should any Muslim say that “God” is one thing and “Allah” is another thing, then they should revise “There is no God but Allah”.

Memesongkan akidah It is said that the Christians want to deviate us Muslims from our true teachings of Islam. While it may be laughable to some, it may also be true. But even if it is true, aren’t the shouting, the protesting, the threatening, the burning churches and all that already deviate us from true Islamic teaching; peace and tolerance? Wouldn’t it be better if we educate and upgrade ourselves before we label the Christians as “enemies of Islam”?

You can read about “Don’t Tell Us How to Pray” Borneo States say

14 thoughts on ““Allah” by Christians

  1. salam faiz najmi. moga Allah Rabbul Alamin pelihara kau dan aku slalu hendaknye.

    Muslims can get confused: Apa perasaan kau kalau suatu hari nanti ko ke shopping mall punya kiosk n jumpa nama Allah tertulis kat rantai salib yg diorang jual? Atau sticker kereta org kristian tertulis Allah The Father of Jesus Loves Us All. Kemudian ada sorang mamat yg baru insaf nak bertobat terdengar ter-tuned in kepada radio IKIM dan ada ustaz bagi ceramah berkata, “marilah kembali kepada Allah Tuhan Yang Maha Pengampun”. Lalu mamat tu pun berjalan2 di shopping mall itu dan terjumpa rantai salib itu lalu setelah bersembang2 dgn amoi yg jaga kiosk tu mengambil keputusan untuk membeli senaskhah bible berbahasa melayu. Bukan smua org dapat A1 dalam Pendidikan Islam SPM macam ko faiz najmi. Tak perlu salahkan duit kerajaan yg dihabiskan ke atas sistem pendidikan yang kononnya tak berkesan. Pendidikan Islam dan Pendidikan Moral diajar kepada semua rakyat Malaysia tapi jenayah tetap berlaku dan orang Malaysia semakin lama tak makin bersopan santun gak, tapi tidak bermakna kita patut scrap off everything altogether. Apa maksud ko Muslims ada thyroid deficiencies in their first year of life?

    Threatened: Shouldn’t the christians be more threatened than the Muslims? Eh aku lupa sapa yg mintak nak guna nama Allah nie dulu sebenarnye? Dalam Quran ada sebut Allah, selain ada sebut Rabb (tuhan/god jugak). Kenapa nak ban God utk Muslim? Dalam translation2 Quran ke bahasa Inggeris pun ada guna God juga dan sudah diterima ramai takde orang pertikai tiba2 ko nak pertikai kan? Tapi ko tengok teks asal Bible dalam bahasa Hebrew takde jumpa perkataan Allah. Dalam teks Kristian Ortodoks Tuhan disebut Theos, takde jumpa Allah juga. Dan orang Kristian satu dunia tak teringin langsung nak guna Allah tiba2 di Malaysia nak camtu plak? Ok fine ada nas2 dan dalil2 yang dikeluarkan oleh sesetngah ulama yg katakan boleh guna Allah. Tapi orang kristian di Malaysia bukan macam Kristian di Arab. Apsal tiba2 skrg?

    Arrogance: Diorang dah salah lama. Kristian satu dunia (I repeat, SATU DUNIA) dah biasa translate the Word El, Elohim, Yahweh kepada perkataan GOD, tapi kristian di Malaysia dan Indonesia translate kepada Allah. Just become something wrong has been done for a long time makes it right. Tiba2 citer nama Tuhan ko nak kene kaitkan dengan duit minyak plak kan?

    AKu kutuk sekeras2nya perbuatan membakar gereja. Tapi kau ada bukti itu dilakukan oleh org Islam yg menentang penggunaan nama Allah nie dan bukannya sekadar tindakan provokasi? Mari kita take high moral dengan tidak membuat tuduhan melulu ok.

    God Is ONE: Ko pernah dengar tauhid rububiyyah dan tauhid uluhiyyah? dan bagaimana konsep hamba yang menyembah Tuhannya tak cukup setakat mengenal Tuhannya tapi perlulah menyembah Tuhannya dgn cara yang Tuhannya suruh? Walam yakunlahu kufuwan ahad. Takde yang serupa dengan Allah. Manakan sama Allah/Tuhan yang tiada sama apa2 denganNya dengan tuhan yang beranak pinak, atau mempunyai tangan banyak, atau tuhan yang kena bakar lilin kelilingnya baru boleh sembah. Tidak sama. Orang yang menyembah Allah dengan cara yang tidak diajar oleh Rasulullah SAW bukanlah menyembah Allah walaupun mereka mengakui kewujudan Allah.

    Aku menentang sekerasnya your statemnet mengatakan we worship Allah differently. Cara menyembah Allah cuma dengan Ad-din yang Allah redhai. Tiada cara lain. There is no different way of doing it. Only ONE way.

    Memesongkan akidah: amboi, protesting against the use of Allah’s name ko cakap tak peaceful and tolerant kan? Belum lagi dlm demonstrasi2 tu ada org baling batu pecah cermin kedai. Mempertahankan sesuatu berdasarkan prinsip siyasah as-syariah demi kemaslahatan orang islam setempat adalah sesuatu yang islamic kalau dirasakan ada keperluan contohnya pemerintah tidak cukup peka dan sensitif dalam isu ini. Kalau perhimpunan anti ISA tu takpe plak takde org ckp tak peaceful n tolerant.

  2. Apa perasaan kau kalau suatu hari nanti ko ke shopping mall punya kiosk n jumpa nama Allah tertulis kat rantai salib yg diorang jual? – There is one thing as “Tak biasa”, and another thing in “dah lama”. In East Malaysia, the case is “dah lama”, but I do not encourage the practice to spread to Semenanjung. The catholic in semenanjung has no business with the word Allah (how about orang asli??). Do we need to accommodate whatever the peninsulites want just because the peninsulites “tak biasa” to whatever is happening in the interiors of Borneo? It’s just like the stupid Swiss banning minarets because diorang “tak biasa” dan takut orang akan fikir Switzerland ni negara Islam instead of negara Eropah.

    Ok fine ada nas2 dan dalil2 yang dikeluarkan oleh sesetngah ulama yg katakan boleh guna Allah. Tapi orang kristian di Malaysia bukan macam Kristian di Arab. Apsal tiba2 skrg? – tiba2 sekarang? Tak silapnya KDN yg timbulkan isu nk melarang larang ni, depa dah guna “Allah” lama dah… seabad, ada kata 2-3 abad. Allahu’alam.

    Diorang dah salah lama. Kristian satu dunia (I repeat, SATU DUNIA) dah biasa translate the Word El, Elohim, Yahweh kepada perkataan GOD, tapi kristian di Malaysia dan Indonesia translate kepada Allah – so, maknanya kalau umat Islam sedunia tak baca Yasin malam jumaat, umat Islam Malaysia saja yg buat, maknanya umat Islam Malaysia salahlah? I don’t really care if they wanna use Allah, El, yahweh or whatever for GOD, but what irks me if we dictate them how to worship. It’s like listening to liberalists saying that Amina Wadud can be the Imam of Solat Jumaat. How would you feel if somebody outside Islam tell u that Muslims shouldnt go to the mosque because you’d be radicalized if you do? Won’t u describe that person as arrogant – among other words? That’s why come the duit minyak. Peninsulites ketuanan are arrogant enough to think that they own everything in this country, walhal tanpa duit minyak sabah sarawak, they’d still be poorer and uneducated than ever.

    Orang yang menyembah Allah dengan cara yang tidak diajar oleh Rasulullah SAW bukanlah menyembah Allah walaupun mereka mengakui kewujudan Allah – yes I agree. That’s why, walaupun non-muslim sembahyang, mereka sembahyang dengan cara yg salah (menurut ajaran Islam) walaupun mereka percaya kewujudan Allah. But as I said, should we dictate them to pray according to Islamic rules? If we should, then there’s really no freedom to practice other religions in Malaysia, isn’t it?

    Mempertahankan sesuatu berdasarkan prinsip siyasah as-syariah demi kemaslahatan orang islam setempat adalah sesuatu yang islamic kalau dirasakan ada keperluan contohnya pemerintah tidak cukup peka dan sensitif dalam isu ini. – sure, why not? We can destroy churches, buddhist and hindu temples within a mile to our mosques because Muslims are very sensitive. We can ban bible, bhagavad gita and all others from ever being publicized because we dont want the muslims to read it, else they’d be confused. We can also ban any interfaith dialogue (public or private) because it can be threatening to Muslims.

  3. faiz oh faiz.

    1. Kau ada bukti gereja itu dibakar oleh orang Islam? Mempertahan sesuatu berdasarkan prinspi siyasah as-syariiyah adalah dengan mengikut hukum syarak yang lain juga. Siapa yg suruh bakar gereja tu? Tak pernah ada org suruh pun. Kita pun tak pasti siapa yg bakar gereja tu kan? Jadi kenapa ko nak generalize seolah2 org Islam yg buat benda tu?

    2. Kita tidak pernah ban bible dan kitab2 org bukan islam tu dan orang islam majoriti-nya tidak confuse. Situasi aman dah wujud lama hasil dari mutual respect yg dah lama dipractise kan di malaysia nie. Silalah ko baca http://www.ustazamin.com/2010/01/sekilas-32-isu-penggunakan-nama-allah.html. Kalau ko sendiri ADA buat kerja-kerja macam ustaz ni dan ko datang kat aku cakap bahawa tak apa guna nama Allah sebab orang Islam takkan confuse, oh aku akan terima dengan lapang hatinya.

    3. Faiz oh Faiz aku rasa maybe ko kene baca balik apa yg ko tulis bukannya aku tulis.

    Ini yang ko cakap: but we have different belief systems and we worship Allah differently.

    Ini yang aku cakap: menyembah tuhan mereka yang sekarang hendak dipanggil Allah tu ko cakap sebagai sama dengan menyembah Allah Rabbul Alamin cuma caranya berbeza kah? Tidak ada cara lain kecuali melalui islam kerana 3:19.

    La ikra’ hafiddin. Tiada paksaan untuk masuk Islam. TIDAK ADA PAKSAAN. Adakah dalam tulisan aku di atas mengatakan bahawa kita mesti paksa mereka masuk Islam? tapi itu tidak ada kena mengena kepercayaan dan keimanan kita bhawa cara mereka menyembah Allah adalah salah dan ingkar dengan cara sebenar yg ALLAH Tuhan Sekelian makhluk perintahkan.

    Kemudian barulah datang cerita pasal tanggungjwab dakwah, fikh dakwah dan lain-lain.

    Dan faiz, aku still tak paham kenapa ko cakap orang Islam ada thyroid deficiency masa umur setahun. Enlighten me please.

    • Jadi kenapa ko nak generalize seolah2 org Islam yg buat benda tu? – I am sure Muslims have nothing to do with this. In fact, of all 8 or 9 or how many churches attacked, I am sure it is all in the hands of kafirs. No single Muslim involvement whatsoever.

      Kalau ko sendiri ADA buat kerja-kerja macam ustaz ni dan ko datang kat aku cakap bahawa tak apa guna nama Allah sebab orang Islam takkan confuse, oh aku akan terima dengan lapang hatinya – yeah sure, muslims are easily confused. They can get confused to the level that they cannot differentiate which is azan and which is Hindu chants. In fact, so that Muslims won’t murtad, why not we just ban all other religions as well, being 100% Muslim like Saudi Arabia. I am sure no one will get confused anymore. Don’t send Muslim students to study overseas in christian-majority countries too. I agree that confusion and murtad have happened over the years, so in order to prevent that, the government should do like what I suggest. Just banning “Allah” for Christians is not enough.

      We have two different versions now:

      1. Christians and Muslims believe in Allah, but we worship Him differently. The way Muslims worship Allah is the correct one of course.

      2. Jews worship “Yahweh”, Christians worship someone named “God” and Muslims worship Allah. It’s like saying Yahweh, God and Allah are three different entities.

      I’d rather go with the first one, which I have been saying all the time. There is no GOD but ALLAH. Muslims believe they are doing the correct way of worshipping Allah and I agree – because it came from holy scripture Quran thru the prophet Muhammad SAW.

      We also believe the Christians are wrong in the way they worship Allah, and the reverse is also true; the Christians think we worship Allah wrongly. But do we convince them to the point that we must make them pray the way we pray?

      Thyroid deficiency during the first years of life is just another metaphor for mentally-challenged. Hypothyroid babies are usually retarded.

  4. THERE IS ONLY ONE OMNIPOTENT GOD. There may be many deities/angel/wachamacallit… there is ONE God. Regardless of religion. Regardless of the many names we give Him. So, what’s the fuss in using the word ALLAH. It’s a word in a LANGUAGE. That’s how we C-O-M-M-U-N-I-C-A-T-E. If you are silly enough to be confused, feel threatened due to a bout of ignorant arrogance; you need to educate yourself.

    No human can shift your faith. What’s important comes from inside. Some deeds are punishable by human law as they are deemed sinful. I agree that some form of deterrence is put in place to prevent people from committing sin, BUT being the cause of another to sin would make one a GREATER SINNER.

    Christians’ way of worship and prayer too, came from the Bible.
    I believe there is no there is only 1 way to truly worship. Through your heart, mind and soul.

    There is no point in attending church or mosque every week, but yet go out destroying God’s own creations. Who are we to judge?
    In Christianity, we are encouraged to approach God in our conduct;
    as it is written:
    “Be kind and compassionate to one another, forgiving each other just as God in Christ has forgiven you.”
    Yes, He is ever forgiving.. but I think even He will find it difficult to forgive he who doesn’t forgive. Our lives in this world are just temporary, and short, compared to the life after.

    Fuh~
    Love, Joy, Peace n Thanksgiving…
    God Bless n Have a great day ahead!

  5. I remembered once ada cerita seorang melayu muslim dan seorang jiran cina dia.

    Pada suatu hari, anak seorang melayu muslim ni nampak orang cina sebelah rumah sembahyang di pondok merah yg diorang letak depan rumah tu. Anak tu tanyala ayah dia, apa yg cina tu buat?

    Ayah dia cakap “cina tu sembah tuhan dia”

    Sebenarnya jawapan yg si ayah tu bagi tak betul. Tiada tuhan cina dan tuhan islam; tiada tuhan melainkan Allah. jadi saya boleh setuju dengan efenem bahawa tuhan adalah satu saja, dan cara cina tu sembahyang salah.

    Maaf jika ada salah silap

  6. aper lah izzati nie…
    tengok…apa dah jadik kat budak melayu nie… memang senang confius (sama macam efenem jugak kot)
    konsep tuhan dia pun dia tak paham… tu lah pasal.. bila orang cerdik pandai cerita pasal tuhan/ALLAH ko nak campur jugak…tapi ko tak paham aper2 pasal tuhan orang islam ( rujuk penulisan di atas)
    tuhan cina ngan tuhan islam lainlah adik…
    cina sembah nenek moyang dia dan buddha…
    muslim plak sembah ALLAH.

    • So ada tuhan cina dan ada tuhan Islam? Allah boleh disekutukan dengan “nenek moyang dia dan buddha”?? (siapa yg confuse skarang nie?) Biarpun orang cina sembah “nenek moyang dan buddha” kita tak boleh kata “itu tuhan mereka”. Tuhan mereka dan Tuhan kita ialah Allah yg maha esa. Tiada sekutu bagi-Nya.

      Saya lebih suka kata hanya ada satu Tuhan iaitu Allah, konsep ketuhanan yg orang Islam fahami adalah tepat dan betol dan cara kita sembahyang saja yg betol.

      Walaupun kita tidak setuju konsep ketuhanan mereka, tapi kita tidak sama sekali memaksa konsep Ketuhanan dalam Islam ke atas mereka. Cuma kita perlu yakin dan beriman Allah saja Tuhan yg maha Esa.

      • Akak baru terbaca perbincangan ni….ternyata akak memilih pilihan yg tepat utk belajar di universiti tempatan instead of overseas. Di universiti tempatan selain subjek engineering kami WAJIB mengambil subjek agama Islam & tamadun islam dari tahun 1 hingga 5…Maka disini akak nampak kepincangannya menghantar student yg kurang asas agama Islam belajar di negara..ternyata mereka terpengaruh dengan pemikiran barat iaitu ‘bebas pemikiran’…dalam soal ni Adik Efenem mendiamkan diri lebih baik dari berkata2…kalau kita berkata2 tetapi tidak ada asas agama sebaliknya dosa kita bertambah2…dosa yg ada pun tak terpikul inikan pula ditambah dgn dosa baru…..bertaubatlah dengan segera dan refer pada yg lebih arif. Menafsir agama tak boleh pakai akal semata2 walaupun kita ni tinggi & pandai melangit. Tulisan adik tidak berlapik & tidak merujuk pada mana2 Al-Quran & Hadis…ternyata adik ni terlalu ..mmm..akak tak mahu guna perkataan ‘confuse’ tetapi adik ni terlalu ‘angkuh’ dengan pemikiran sendiri…

        Semuanya datang dari Allah…kita berjalan ni pun di bumi Allah..maka lihat2 lah kebawah & keliling..semua adalah milikNya..

      • Ikut sukala akak oi. Saya x diskriminasi org yg blaja luar atau dalam negara dan berfikiran lebih luas, mungkin itula kebaikan blaja luar negara ye… Yg jgn ckp ikut sedap tu bukan apply kepada org blajo luar negara je k, dalam negara pun same la jugak. Saya dah bg pendapat saya, xsetuju saya xde masalah. Allah maha esa, tiada melahirkan dan dilahirkan, tiada tuhan kristian, yahudi, buddha, hindu melainkan Allah jua

      • saya stuju dgn apa yg awak kata nie..but still saya x stuju dgn pggunaan nama Allah for agama kristian…i mean i know that there is only one God (Allah),macam apa yang awak kata xkira lah siapa yang mereka smbah pon tp still Tuhan mereka ialah Allah…n awak kata kenapa org muslim kena confuse klw org kristian guna nama Allah..orang Islam kan kuat..n as for me as a muslim,saya x tak takut untuk terconfuse cuma saya bimbangkn generasi akn datg n umat islam yg lain….knape? coz x suma org Islam nie kuat pgtahuan agamanya wlupun blajar agma d sek.sbgai contoh,ank murid mak saya.apabila dtya cara hndak mnnaikan solat,dya x tahu…so x smstinya kalau blaja d sek subjk agama kita akn tahu semuanya n xkn confuse psl Islam..
        ‘Apa perasaan kau kalau suatu hari nanti ko ke shopping mall punya kiosk n jumpa nama Allah tertulis kat rantai salib yg diorang jual? Atau sticker kereta org kristian tertulis Allah The Father of Jesus Loves Us All. Kemudian ada sorang mamat yg baru insaf nak bertobat terdengar ter-tuned in kepada radio IKIM dan ada ustaz bagi ceramah berkata, “marilah kembali kepada Allah Tuhan Yang Maha Pengampun”. Lalu mamat tu pun berjalan2 di shopping mall itu dan terjumpa rantai salib itu lalu setelah bersembang2 dgn amoi yg jaga kiosk tu mengambil keputusan untuk membeli senaskhah bible berbahasa melayu.’
        saya stuju dgn apa yg Mohd Hazreen ktakn nie….btw,saya akan stuju mereka mggunakan nama Allah setelah suasana sekeliling menjadikan umat Ialam skrg or akn dtg terjaga akidah, syariat dan akhlak mereka dan kuat pgangan dan pgthuan dalam agama Islam

  7. I don’t want to subscribe, but I do have a question.

    What does “Jalan Sama Tuan (or Tuhan?) Allah” mean.

    There is a lady buried in our Episcopal church in Charleston , SC that has this inscription on her tombstone.

    I would really appreciate help. Thank you very much.

    • Hil Bill…
      If the lady was Indonesian..i think the meaning is “Walk together with god ”
      but if the lady was a Malaysian..the meaning is “Same path heading towards god”.

      In South East Asia the christians use the word ‘Allah’ as translation to word ‘god’…In Islam ‘Allah’ is god and the word ‘Allah’ appear only in Al-Quran surah Al-Ikhlas (Sincerity)..
      “Say thou: He is Allah the One (1) Allah, the Independent (2)
      He begets not, nor was He begotten (3) And never there has been anyone co-equal with Him (4)”

      Therefore, the christians should not use the word Allah as the word never exist in the original Injil (Bible) given to prophet Isa (Jesus).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s