ASB Loan


Post kali ini adalah ditujukan kepada bumiputra amnya dan graduan perubatan khususnya.

Sebagai graduan yg bakal mula bekerja, kita perlu fikir juga tentang persoalan kewangan. Kewangan yang kukuh menjamin masa depan anda. Nanti, sebelum kerja kita akan diberi pilihan skim pencen atau KWSP. Tak perlulah ambil KWSP, ambil skim pencen saja. KWSP adalah untuk mereka yg tidak mahu dan tidak tahu menyimpan wang.

Saya baru ambil ASB Loan. Seperti yg diketahui, ASB memberi pulangan yg besar setiap tahun. Saya ada membuat analisa untung-rugi ASB loan ini, dan pada pendapat saya, untung lebih daripada rugi. Anda semua boleh google “ASB Loan”. Saya pun baru saja berjinak dengan hal ehwal kewangan, maafkan saya jika penerangan-penerangan di bawah tampak simple dan tak pandai.

Gaji basic houseman:

RM2458

Mari kita pecahkan:

Kereta – RM800-1000

Sewa rumah (bagi siapa2 yg xmahu duduk ngan mak ayah) – RM300-400

Insurans – RM400-500

Selebihnya – RM 300 – masuk ASB

Makan, bil, shopping etc guna elaun-elaun yang ada sajalah.

Sebagai orang yg mula kerja, RM300 untuk simpanan tu affordable saja. Takdelah membebankan sangat. Boleh masukkan sendiri-sendiri setiap bulan atau boleh beli loan ASB.

ASB LOAN

Jika kita ambil loan RM50,000 setiap bulan dan bayar untuk 25 tahun, kita hanya perlu bayar RM284 sebulan. Read ASB loan installment. Seperti yg diiklankan oleh maybank, dividen akan dimasukkan ke dalam akaun ASB kita. Jika 7% dividen, maka dapatlah masuk RM3,500. Jika 8%, RM4000… dan seterusnya. Kita bayar RM284 sebulan x 12 bulan = RM3408 setahun.

Untung kasar jika dividen 8% = RM4000-RM3408 = RM 592 setahun!

Katakanlah dalam 7 tahun:

(a) Kita sudah bayar loan:

RM 284 sebulan x 12bulan x 7 tahun = RM23,856

(b)Kumulatif dividen ASB account kita:

RM 4000 (from dividend) x 7 tahun = RM28000

RM28000+ RM23856= RM 51,856

Cukup dah untuk bayar RM50,000 ASB loan kita tu. In 7 years, kita dapat RM50,000. Boleh bayar terus all the RM50000, xpayah tunggu sampai 25 tahun! Kalau ada orang dah ada existing ASB account, lagila untung dengan semua simpanan and dividen tu!

Ada banyak lagi untungnya ASB loan ni. MRTA insurans pun inclusive dah masa kita bayar instalment setiap bulan. Siapa yg ambil RM100,000 or higher like RM 200,000 punya loan lagi la banyak untung! Tapi, ikut affordability setiap individu lah… Kalau nak tambah loan (contohnya bila gaji dan pangkat dah naik), boleh saja… tapi itu cerita lain.

SENDIRI SIMPAN

Kalau simpan sendiri untuk 7 tahun pulak camne?

Let’s say we save the same amount RM284 every month, without loan.

RM284 x 12 bulan x 7 tahun = RM23856

Campur la dividen every year yg ASB bagi, xsmpai kot RM35,000 pun.

Jika mahu plan kewangan anda, boleh rujuk kalkulator ini. Apa-apa pun, sendiri simpan atau loan, fikirlah untuk masa depan anda. Sekian

4 thoughts on “ASB Loan

  1. baru saje ikut step-by-step lepas habes graduation n cara lapor diri/daftar. Maklumat yg diberi lengkap. thanks, dapat induction dah?

  2. Hi there,
    The calculation is incorrect.
    U didn’t take account the 6.3%* (may increase in future) COMPOUNDING interest rate.

    1st Yr 50000
    2nd Yr 53150
    3rd Yr 56498.45
    4th Yr 60057.85
    5th Yr 63841.50
    6th Yr 67863.51
    7th Yr 72138.91
    Calculated based on 6.3%*

    If based on your calculation of ASB 8%*, RM28000 + RM23856 = RM51,856
    Will remain, RM72,138.91 – RM51,856 = Another RM20282.91

    But still, can agree that ASB had since been giving higher rates than Maybank Loan.

  3. It’s clearly stated by few prominent Ustaz in Malaysia that ASB loan from Maybank & RHB is haram as it involves riba’. ASB is a good investment (no doubt!) but to get a loan from those banks are not encouraged. I did calculate the profit, the margin is not much if we include few factors in the calculation. Better save up and buy your ASB rather than applying for a loan. Just my two cents.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s